Esnek bariyer sistemleri, iş güvenliği alanında oldukça önemli bir yer teşkil etmektedir. İş güvenliği ve işçi sağlığının ortak amacı, iş yerinde meydana gelebilecek her türlü kazanın önlenmesidir. Risk yönetiminde planlama oldukça önemlidir ve esnek bariyer sistemleri de bu plan dahilinde iş yerlerinde oluşabilecek kazaların ve risklerin önlenmesinde büyük bir rol oynar.

Özellikle forklift gibi iş makinelerinin kullanıldığı işletmelerde iş güvenliğini sağlamak ve oluşabilecek muhtemel kazaların önüne geçebilmek adına esnek bariyer sistemleri diğer bir adı ile darbe koruma sistemleri projelendirilerek üretilmektedir. Bu sayede iş makinelerinin çalışacağı güzergahta, belirli mesafelerde yer alan esnek bariyer sistemleri, araç kullanan işçinin bir anlık dikkatsizliği ya da bir anlık dalgınlığından kaynaklanabilecek kazaların önüne geçilmiş olur. Darbe emici esnek yapısı sayesinde iş makinesi, işçi ve teçhizat zarar görmeden kaza atlatılabilir.

Esnek bariyer sistemlerinin en önemli özelliği enerji emme sistemi içermesidir. Yüksek darbe durumunda polimer bariyerlerin iş kazalarını önlemenin yanı sıra farklı risklerin oluşmasına yol açabilecek durumları da içerdiği bilinmelidir. Diğer bir alternatif olan çelik bariyer yerine esnek bariyer sistemleri kullanmak daha az maalitet oluşturması ve daha uzun ömürlü olmasından daha ekonomik olmaktadır. Çelik bariyerler bakım maliyetleri ve dahil edilme süreleri ile yeni nesil tesislerin projelerinde tercih edilmemektedir.

  • Esnek bariyer sistemleri güneşte solma yapmaz.
  • Kir tutmaz, temizlik ve bakım gerektirmez.
  • Esnek malzemesi sayesinde kırılmaz ya da darbelerde şekil değiştirmez.